VISITA’NS | Patrimoni

Pedra seca

Cabana empotrada al marge de Cal Tions

Cabana de pedra seca empotrada al marge Tions. Està situada al costat d’un camí empotrada en la continuació d’un marge on damunt hi ha un bancal. Mida petita de l’alçada del marge 1,2 m. És a 529 m d’altitud.

Caseta de pedra seca Barrejat

Caseta de pedra seca de dimensions petites, situada a 492m d’altitud, la porta està encarada al sud, fent arcada i bastant àmplia, aprotita dos parets la de la dreta i el darrere de roca, la part del sostre i paret esquerra una mica derruides.

Caseta pedra seca Tossal

Caseta de pedra seca Tossal situada a 509 m d’altitud, mida petita, porta rectangular amb llosa, encarada al sud, aprofitant la paret dreta i la del darrere es recolza al marge.

Caseta pedra seca sota camí Serra Cal Basora

Escales de pedra i munt de reble Cabana de pedra seca de mida gran, interior ampli, forma quadrangular 2x2m i porta àmplia, alçada d’uns 2,2m. Davant escales de pedra seca i darrere munts de reble amb marge. Es troba a 534m d’altitud.

Caseta pedra seca serra Basora

Sota el camí de la Serra, Cal Basora. Cabana de pedra seca de mida mitjana aprofitant una part de paret de roca natural de porta gran. És a 527 m d’altitud.

Font i rentadors

Fa pocs anys la gent del poble venia a buscar l’aigua de la font amb els cantis i la roba es rentava en els rentadors actualment encara algun dia es pot veure com algú encara i renta però en la època de bon temps. També era molt normal fins fa pocs anys veure algun ruc o sumera fermat o bevent aigua dels abeuradors.

Localització

Carrer de la Font, 22

Església de Santa Maria Magdalena

Es tracta d’un edifici actual d’estil neoclàssic, bastit durant la segona meitat del segle XVIII sobre un antic temple romànic. Les obres de construcció foren finançades pels veïns de Pradell i havien començat l’any 1767. L’edificació és de planta de creu, amb una peculiar nau única octogonal en el transsepte, i amb capelles laterals i cor.

La nova església parroquial de Pradell fou beneïda el 22 de juliol de 1776. Això esperonà als pradellencs per tal de bastir uns altars adequats a la nova construcció. S’han documentat els següents:

  •  Altar major de Santa Maria Magdalena. El 5 de juliol del 1778 es contractà la seva execució amb l’escultor Joan Xanxo i va revestir una gran majestuositat.
  • Altar de la Mare de Déu del Roser. L’obra fou acabada el 1793.
  • Altar del Sant Crist. Fou construït l’any 1793.
  • Altar de Sant Joan Baptista. Es va bastir l’any 1798.
  • Altar de la Puríssima Concepció de Maria. Va ser aixecat l’any 1861.
  • Altar de la Mare de Déu del Carme. Fou el darrer en completar-se, l’any 1865.

Actualment no queda cap element artístic original al seu interior ja que foren destruïts durant la Guerra Civil Espanyola, el 1936.

Localització

Plaça de l’Església, 1

Portalades

Algunes de les portalades del cases de Pradell de la Teixeta. Com eren antigament i algunes perduren en els nostres temps.

Itinerari pel poble

L’encant dels nostres carrers. Passegeu-los, trepitjeu-los, gaudiu-ne!

Informació turística i excursions per Pradell de la Teixeta

 

banner Natura Local