CERTIFICAT DE ZONA AMB CEL NOCTURN DE QUALITAT

 

L’Ajuntament de Pradell de la Teixeta va rebre el 19 de novembre del 2021 de la Conselleria d’Acció Climàtica i Agenda Rural el certificat de Zona amb cel nocturn de qualitat.

La consellera, Teresa Jordà, en un acte al Parc Natural de Montsant, ha entregat els certificats als ajuntaments prioratins per la seva contribució en la protecció lumínica nocturna. I és que, el Priorat, s’ha convertit en l’única comarca catalana en rebre aquesta distinció i en la zona de protecció lumínica més gran d’Europa. A més dels 23 municipis del Priorat, també se n’han reconegut a 9 de les muntanuyes de Prades, el que suposa 32 pobles i una extensió total de 738Km2 protegits.

Per ajudar aquests municipis a adoptar un model d’enllumenat exterior sostenible des del punt de vista econòmic, energètic i ambiental, la consellera ha anunciat que la Generalitat publicarà aviat una convocatòria de subvencions de 600.000 € per millorar l’enllumenat públic que prioritzarà els projectes en zones protegides.

Així mateix, en aquest acte, la directora de la Fundació Starlight, la Dra. Antonia Varela, va lliurar al Parc i als municipis implicats la certificació com a Destinació Turística Starlight, en reconeixement de la foscor del cel nocturn de la zona i de la seva oferta turística associada. des del punt de vista turístic, la certificació Starlight dona als municipis eines per diversificar la oferta, i orientar-la cap a un públic famíliar i interessat en els valors ambientals, culturals i paisatgístics. Aquest tipus de distintiu només els tenen a Catalunya el Parc Astronòmic del Montsec i el Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici.