català

Pradell de la Teixeta

ajuntament-pradell-de-la-teixeta1.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta2.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta3.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta5.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta7.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta8.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta4.jpg
ajuntament-pradell-de-la-teixeta6.jpg

NOTÍCIES

tunel.jpg

EL TÚNEL DE L’ARGENTERA EDUARD MARISTANY I GIBERT BARCELONA 1892

Data: 04/10/2012

 

EXPOSICIO_: TOTS ELS DISSABTES D'OCTUBRE DE 5 A 7 DE LA TARDA,

O BÉ CONCERTANT VISITA TRUCANT AL 977828004.

 

La Llei general de ferrocarrils de l’any 1855 recull un acord entre el Govern i les companyies ferroviàries per tal de situar el ferrocarril en una modalitat de transport preferent a Espanya. En aquest sentit, el túnel de l’Argentera, amb un sol sentit de circulació i amb una longitud de 4.044 m, i situat a la línia de ferro-carril Madrid-Saragossa-Barcelona entre les estacions de Pradell (el Priorat) i de l’Argentera-Duesaigües (el Baix Camp), va resoldre el problema de connexió des de la vall de l’Ebre cap a Reus i Barcelona.

Després de l’elevat nombre de projectes desestimats, finalment l’empresa CFDMZA va iniciar les obres el 27 d’octubre de 1883 i el projecte va ser un túnel que connectava l’Argentera amb Pradell de 4.050 m. 

 

Exposició:

Maristany va esdevenir una autoritat en ferrocarrils, va arribar a ser director general de la Compañía de Ferrocarriles Madrid -Zaragoza - Alicante i, a instàn-cies d’un nombre elevat de persones lligades al ferrocarril, l’any 1918 va ser nomenat marquès de l’Argentera pel rei Alfons XIII. En aquesta exposició podreu visualitzar físicament i en format digital l’obra complerta de: El Túnel de Argentera composta de tres toms, múltiples làmines i fotografies, de les quals volem destacar-ne algunes degudament emmarcades i enumerades.

La línia de ferrocarril Madrid - Barcelona era, al darrer terç del segle XIX, una prioritat en la connexió entre ambdues ciutats. El túnel de l’Argentera era un punt estratègic per tal de connectar la vall de l’Ebre amb Reus i Barcelona.

 

Bibliografia. - El Túnel de Argentera. Tratado de construcción de túneles. Eduard Maristany i Gibert. - Actes d’història de la ciència i la tècnica. El túnel ferroviari de l’Argentera: Josep Suriol Cas-tellví. 

 

Documents (1)


www.pradelldelateixeta.cat Pradell de la Teixeta - Priorat (Tarragona) aj.pradell@altanet.org Tel. 977828004
© Ajuntament Pradell de la Teixeta 2009